Haugesund og Utstein

Haugesund og Utstein

Del turen med dine venner:
Besøk på Avaldsnes og Røvær
AVREISEDATO 18.07.2021
VARIGHET 6 Dager
PRIS Kr 11 900,-
Seter tilgjengelig MELD DEG PÅ

Det sies at det er silda som har skapt Haugesund. Så sent som i 1839 bodde det kun 12 familier rundt Karmsundet, der Haugesund ligger i dag. Nå bor det drøyt 30 000 mennesker her og byen er regionsenter for 5 ganger så mange.  Vikingtiden satt også sine spor på området. Litt nord for byen finner vi Haraldshaugen, Den 17 meter høye obelisken ble reist til 1000 års jubileet for Norges samling. Rundt står det 29 fylkesteiner som symboler på de gammel norske fylkene Harald Hårfagre samlet til ett rike. To store begivenheter i Haugesund er Sildajazzen og  filmfestivalen. På Karmøy finner vi vikinggården Bukkøy og Olavskirken på Avaldsnes som dateres tilbake til Håkon Håkonsens tid omkring 1250. En rusletur i det gamle fiskeværet Skudeneshavn er en opplevelse. Her finner vi 125 hus og 100 sjøboder fra storhetstiden på 1800 tallet. Tar man båten fra byen kan man komme til Utsira med Norges eneste tvillingfyr eller til Røvær hvor det serveres tradisjonsrik kost - Komler nam nam. Vi avslutter med 2 netter på Utstein Klosterhotell og besøk på Utstein Kloster.  Norges eneste stående middelalderkloster. Tar vi med et besøk på Rolf Wee sitt motormuseum i Tysvær så blir det mange opplevelser disse 6 dagene

 

Dag for dag

Dag 1: Til Haugesund.

Etter påstigning reiser vi videre over Haukelifjell til Røldal. Her ligger en av landets 29 stavkirker. Kirken har sin spesielle historie som pilgrimskirke. Langs Åkrafjorden er det bygget ny vei de siste 10 årene og vi kommer til Haugesund på ettermiddagen.

 

Dag 2: Opphold i Haugesund.

Vi spiser en deilig frokost på hotellet. Så møter vi vår lokal guide som tar oss med på en rundtur i Haugesund og omegn.. I løpet av dagen skal vi besøke Haralds Haugen. Rett ved finner vi også steinkorset på tingplassen  Krosshaug. Dette ble trolig reist på 900 tallet til minne om Eirik Blodøks sin død. Eirik var sønn av Harald Hårfagre. Vi skal også ut på Karmøy og besøke Norges eldste kongesete - Avaldsnes. Det var her Harald Hårfagre bygget sin hovedgård rundt år 870.  Vi får også se Olavskirken med bautaen ”Jomfru Marias Synål” Gruvesamfunnet i Visnes er en ukjent del av Norges historien for mange. Vår dyktige lokal guide levendegjør historien gjennom sin fortelling. Vi får høre om et rikt og helt egen artig samfunn med egne lover og regler. Vi avslutter dagen med en spasertur i Skudeneshavn sin vakre trehusbebyggelse. Lokal guide forteller om stedets historie. Det serveres lunsj i løpet av dagen. På kvelden møtes vi til middag på hotellet.

 

Dag 3: Utflukt til Røvær

Etter frokost har vi formiddagen fri til å se nærmere på sentrum av Haugesund. Noen vil kanskje gjøre unna litt shopping eller sitte ved Karmsundet og bare se på båttrafikken og nyte livet. Vi møtes nede på bryggen til avtalt tidspunkt. Her går vi om bord i en båt som tar oss med på en 25 minutters båttur ut til Røvær. Her skal vi spise lunsj på Røvær sjøhus som er kjent for sin komletallerken. Komlene serveres uten dott men med salt lammekjøtt, røkt kjøttpølse, bacon og kokt kålrot og gulrøtter. Etter lunsj kan vi rusle opp til Bråvarden som er øyas høyeste punkt - 45 m.o.h. i tar båten tilbake til Haugesund. Felles middag på hotellet om kvelden.

 

Dag 4: Haugesund – Utstein

På veien til Utstein stopper vi ved det private motormuseet til Rolf Wee i Tysvær. Her har han samlet over 200 kjøretøyer og et russisk jagerfly. Utstillingen er på over 3000 kvm. Eldste kjøretøyet er fra 1922. Vi finner både motorsykler, biler,nyttekjøretøyer og forskjellige motorredskaper.  Etter besøket spiser vi lunsj før vi fortsetter vi til Utstein og Utstein Klosterhotell.

 

Dag 5: Utstein Kloster.

Utstein kloster er et kloster på Klosterøy i Stavanger kommune nord for byen i Rogaland fylke. Klosterøy er den vestlige delen av Mosterøy. Klosteret var tilknyttet augustinerkorherrene, og kirken var viet til St. Laurentius og underlagt biskopen i Stavanger. Utstein er landets eneste bevarte klosteranlegg fra middelalderen, med både kirken og nedre etasje av øst- og sørfløyen stående og i bruk. Klosteret ligger dominerende, som et lukket kompleks rundt en kvadratisk klostergård i et åpent landskap, og med vid sikt. På det meste bodde her ikke mer enn 10 – 12 brødre, men med mange flere tjenestefolk som stod for gårdstell, husbygging og matlaging. Klosteret hadde betydelige jordeiendommer og kunne brødfø omtrent 250 mennesker årlig. Klosteret er hovedsakelig bygd i stein og med portaler og vinduer i kleberstein. Klebersteinen ble trolig hentet ut lokalt fra Ertenstein på Rennesøy, og fra Åmøy. Lokal guide forteller oss om stedets historie. Vi besøker også Galleri Ulstein som selger lokal billedkunst, brukskunst og fine gave og interiørartikler. Man har også et eget lysstøperi. Etter lunsj besøker vi Fjøløy Fort. Fortet ble nedlagt i 2009, men man har en storslagen utsikt mot Karmøy, Kvitsøy og Randaberg.

 

Dag 6: Utstein – Hjemstedene

Etter en tidlig frokost tar vi fatt på hjemturen. Vi følger E-39 til Kristiansand og E-18 videre til våre hjemsteder. Lunsj serveres underveis.

AVREISEDATO 18.07.2021
VARIGHET 6 Dager
PRIS Kr 11 900,-
Seter tilgjengelig MELD DEG PÅ
Destinasjon Haugesund og Utstein
Avreisedato 18.07.2021 Varighet 6 Dager
Pris Kr 11 900,- Påstigningstabell G (se tabell)
Tillegg: Singel rom kr 1 800,-


Prisen inkluderer

Prisen inkluderer:

3 netter på Thon Hotell Saga i Haugesund

2 netter på Utstein Klosterhotell

5 frokoster, 6 lunsjer og 5 middager

Entre til Avaldsnes Historiske Senter

Besøk på Visnes Gruvesamfunn

Vandring i Skudeneshavn

Utflukt til Røvær

Besøk på Rolf Wee Motorhistorisk museum

Besøk på Utstein Kloster.

Besøk på Utstein Galleri

Bussreisen med Arne Johans Bussreiser

 

Lignende turer fra Arne Johans
Spelet om Heilag Olav Spelet om Heilag Olav
AVREISEDATO 27.07.2021
VARIGHET6 dager
Straand Hotell Telemark Straand Hotell Telemark
AVREISEDATO 01.08.2021
VARIGHET4 dager
Nordkapp Nordkapp
AVREISEDATO 02.08.2021
VARIGHET18 dager
Stockholm og Helsingfors Stockholm og Helsingfors
AVREISEDATO 08.08.2021
VARIGHET6 dager
test
Ring meg på 911 50 099 Eller send e-post til arjo-fo@online.no
Arne Johans Bussreiser
Jernbanegata 12,
3070 Sande
Telefon: 911 50 099
E-post: arjo-fo@online.no
Følg oss på facebook
Del siden med dine venner: